Informatie Basset Hound

De Basset Hound heeft een zeer eigenaardige verschijning. Hij heeft een  opvallende hoofd met een droefgeestige uitdrukking, een lang en zwaar lichaam op vreemd gedraaide korte pootjes en daarbij heeft hij een veels te grote jas.

De Basset Hound heeft een excentriek uiterlijk en heeft een innemend karakter.
De meest in het oog springende eingenschap van de  Basset Hound is de laagbenigheid, waardoor hij langer lijkt dan de gemiddelde hond. Dat is gezichtsbedrog. De Basset Hound heeft het normale formaat van een middelgrote hond, alleen dat gedeelte tussen lichaam en voeten is verkort!

Het is een taai, vasthoudende hond van zeer oude afkomst, die jaagt op de neus met een meute-instinct, een diepe melodieuze stem heeft en een groot uithoudingsvermogen in het veld.

Hij is rustig, nooit agressief of terughoudend en heel aanhankelijk.

Als u aan de gemiddelde Basset Hound bezitter vraagt naar de goede en minder goede eigenschappen van zijn oogappel dan komen natuurlijk eerst de goede eigenschappen.
Eigenlijk is het een moordhond, waar geen slechte kant aanzit. Hij is uitermate lief en ongelooflijk aanhankelijk, op het filosofische af. Hij is een ideale kindervriend die hem zonder enig probleem als hoofdkussen kan gebruiken. Hij is gewoon een grote knuffel. Klinkt ideaal niet ?

Maar er is meer, wat voor u misschien als minder goede eigenschappen zou kunnen gelden. De Basset Hound is beslist geen hond voor iedereen. Om zijn karakter goed te kunnen beoordelen, moeten we het oorspronkelijke gebruik van het ras bekijken. Als jachthond moest hij passie en uithoudingsvermogen hebben.
Hij moest zelfstandig kunnen werken en goed om kunnen gaan met soortgenoten in een meute.

Na 100 jaar selectie op het uiterlijk zijn die oorspronkelijke eigenschappen wat naar de achtergrond verdwenen, maar nog sterk genoeg aanwezig om danig rekening mee te houden. Dus : wat betekent dat nu voor de Basset in de moderne samenleving ? Wat vroeger als een deugd werd ervaren, zelfstandigheid, kan tegenwoordig gemakkelijk als ongehoorzaamheid en eigenwijsheid worden betiteld. Met geduld en consequent handelen is ook de meest stijfkoppige Basset op te voeden, maar er is een eigenschap die u nooit mag verwachten: slaafsheid. Van een Basset kan je niet verwachten dat hij slaafs luistert als bev. een mechelaar dat zo goed kan. Heel zijn leven lang zal de Basset geduldig wachten op het uitblijven van een commando, om alsnog triomfantelijk bezit te nemen van uw favoriete stoel. Om de opvoeding vanaf het begin af aan in goede banen te leiden is het aan te raden om een puppy- en eventueel vervolgcursus bij een hondenschool te volgen. U moet er ook rekening mee houden dat als de Basset Hound losgelaten wordt in park of bos, hij snel vergeet dat hij een diploma voor goed gedrag op zak heeft. Als brak heeft hij nog een gevoeliger neus dan de doorsnee hond. Alleen zijn is ook iets waar in principe geen enkele Basset Hound, meutehond als hij is, goed tegen kan. Je hebt wel eens een uitzondering die het niet erg vindt om eens een 4-tal uurtjes alleen te zijn maar dat is echt wel het maximum !! Met enig geduld kan u hem wel aanleren om eens alleen te blijven, maar u mag er gerust van uitgaan dat uw Basset zich een bepaald moment zo alleen voelt dat de buurt hierover “ingelicht” wordt en of uw bankstel een beurtje krijgt ter afleiding. Een hondse metgezel kan een oplossing bieden.

Bij het zien van menige Basset zou je niet zeggen dat er een jachthond in hem schuilt, zo dik en lui kan hij zijn. Het enige waar hij in die toestand nog voor in de benen komt is de lucht van gebakken biefstuk op de pas gedekte tafel of van een koekje in een kinderhand.
In stelen is elke Basset een MEESTER !

Overigens is het een Basset Hound onwaardig om hem niet de nodige beweging te geven. Zijn zware lichaam op korte benen kan, mits goed gebouwd, heel goed marcheren en u moet hem daartoe in de gelegenheid stellen. Want eens buiten tijdens een wandeling merk je hoeveel energie zo een hond wel in zich heeft !

Als u deze eigenaardigheden van de Basset Hound op prijs stelt of er in ieder geval mee om kunt gaan, dan hebt u een gezworen kameraad, een voorbeeld in verdraagzaamheid en hunkering naar gezelligheid.

En daarom ook houd ik zoveel van dit ras.